Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015

Αντρέ Κερτέζ και Ρομπέρ Ντουανό

Andre Kertesz 1894-1985

Από τους μεγαλύτερους φωτογράφους του 20ου αιώνα, ο Κερτέζ γεννήθηκε στην Βουδαπέστη το 1894 και από νεαρός αρχίζει να φωτογραφίζει. Το 1925 εγκαθίσταται στο Παρίσι, όπου φωτογραφίζει τους φίλους του, καλλιτέχνες και εικόνες από την καθημερινή ζωή. Η δουλειά του αναγνωρίζεται, έτσι το 1936 υπογράφει συμβόλαιο με το Αμερικάνικο πρακτορείο Keystone και πηγαίνει στην Νέα Υόρκη. Δίνει φωτογραφίες του σε περιοδικά (Vogue, Coronet, House & Garden και Harper's Bazaar) και εκθέτει τα έργα του σε διάφορες γκαλερί. Το 1949 παίρνει την Αμερικάνικη υπηκοότητα, και από το 1949 έως το 1962 έχει αποκλειστική συνεργασία με  τις εκδόσεις Conde Nast. Σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούνται εκθέσεις με έργα του και αφιερώματα στην δουλειά του. Τα τελευταία χρόνια τις ζωής του φωτογραφίζει τα περισσότερα θέματά του από το παράθυρό του. Πέθανε στη Νέα Υόρκη το 1985.


Αντρέ Κερτέζ, "οι φίλοι", Ουγγαρία, 1919
"Η φωτογραφική μηχανή είναι το εργαλείο μου. Μέσω αυτής δίνω νόημα σε όλα γύρω μου".
"Απλώς κάνω μια βόλτα παρατηρώντας το θέμα από διαφορετικές οπτικές γωνίες, μέχρι τα στοιχεία της εικόνας να δημιουργήσουν μια σύνθεση που να ευχαρηστεί το μάτι μου".

Robert Doisneau

Ο ντουανό θεωρείται ο σημαντικότερος Γάλος φωτογράφος της μεταπολεμιοκής εποχής. Η Γαλλική κυβέρνηση το 1984, για να τιμήσει το έργο του, τον διόρισε Ιππότη του Τάγματος της Τιμής. Απογοητευμένος από τον πόλεμο καταγράφει καθημερινές εικόνες της Παρισινής ζωής, φαινομενικά ανέμελες, όμως σε δεύτερο επίπεδο διαφαίνεται η ανθρωπιστική του ματιά, τα αντιπολεμικά του συναισθήματα και η ανησυχία του για τον καπιταλισμό. Μαζί με τον Henri Cartier Bresson έθεσαν τις βάσεις για ένα νέο είδος φωτογραφίας, που αργότερα θα ονομαζόταν Φωτο-ρεοπορτάζ. 


Ρομπέρ Νουανό
Όταν τον ρωτούσαν για τις φωτογραφίες του, απαντούσε: "δεν φωτογραφίζω την ζωή όπως την βλέπω αλλά όπως θα ήθελα να είναι".... "δεν έχω εξετάσει το λόγο για τον οποίο κάνω φωτογραφίες. Στην πραγματικότητα είναι μια ανέλπιδη μάχη απέναντι στην ιδέα του θανάτου, θεωρώ ότι είμαι περισσότερο προετοιμασμένος για αυτό επειδή δεν πρέπει να σκεπτόμαστε ότι τα πάντα είναι προσωρινά και στιγμιαία. Προσπαθώ πεισματικά να σταματήσω το χρόνο που περνάει"

πηγές:
"Αντρέ Κερτέζ καθρέφτης μια ζωής", Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, εκδόσεις Άγρα, 2007 
http://www.elculture.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου