Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015

Ιμπρεσσιονισμός

Η τέχνη από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας αλλάζει γρήγορα.  Τα κινήματα διαρκούν δέκα με δεκαπέντε χρόνια, ενώ συχνά και ο ίδιος ο καλλιτέχνης αλλάζει στιλ. Αυτό το φαινόμενο εκπροσωπεί πρώτος ο Ιμπρεσιονισμός, και παρά τη μικρή του διάρκεια άλλαξε τη γλώσσα της ζωγραφικής. Αρκετοί παράγοντες ενέπνευσαν και διαμόρφωσαν τη τεχνοτροπία του:
  • Οι έρευνες για τη φύση του φωτός και την ανάλυσή του στα χρώματα της ίριδας.
  • Η εφεύρεση της Φωτογραφίας (σταμάτημα της κίνησης σε στιγμές, θόλωμα στην ατμόσφαιρα, επιπεδοποίηση των όγκων)
  • Οι γιαπωνέζικες ξυλογραφίες που είχαν γίνει τότε μόδα στην Ευρώπη (πλακάτο χρώμα, πρωτότυπη σύνθεση, μορφή ως σιλουέτα)
  • Ο νέος τρόπος ζωής (αγάπη για τη ζωή στη πόλη, στα καμπαρέ, καφενεία, μιούζικ χολ, πάρκα, αλλά και στροφή προς τη φύση)
  • Οι χημικοί δημιουργούν νέα χρώματα, και κατασκευάζονται τα πρώτα χρώματα ζωγραφικής σε σωληνάρια (η ζωγραφική απευθείας στην ύπαιθρο γίνεται εύκολη)
Η πρώτη έκθεση της ομάδας των ζωγράφων που ονομάστηκαν Ιμπρεσιονιστές οργανώθηκε το 1874 στο στούντιο του φωτογράφου Ναντάρ με έργα που το επίσημο Σαλόνι είχε απορρίψει. Στην έκθεση αυτή ο κριτικός τέχνης Λερουά, παρατηρώντας το έργο του Μονέ "Εντύπωση: ανατολή του ήλιου", έδωσε με μια χροιά ειρωνείας το τίτλο Ιμπρεσιονισμός στην ομάδα, ονομασία που ο Μονέ και οι φίλοι του υιοθέτησαν.

Μονέ, ¨Εντύπωση: Ανατολή του ήλιου" 1872
Οι Ιμπρεσιονιστές αρχίζουν και τελειώνουν τα έργα τους μπροστά στο θέμα τους, στη φύση. Με γρήγορες πινελιές τα καθαρά χρώματα τοποθετούνται πάνω σε άσπρο καμβά για μεγαλύτερη φωτεινότητα με στόχο να αιχμαλωτίσουν την φευγαλέα εντύπωση όπως αυτή παρουσιάζεται τη συγκεκριμένη στιγμή. Έτσι οι πίνακές τους διατηρούν τη φρεσκάδα και τη ζωντάνια της πρώτης εντύπωσης. Επειδή το φως είναι τόσο σημαντικό για αυτούς και οι σκιές ακόμα γίνονται με χρώμα.περισσότερα Ιμπρεσιονιστικά έργα δείτε εδώ:
πηγές:
Λαδόμματος Α., Ιστορία της Τέχνης Αισθητική εκτίμηση έργων τέχνης, Υπουργείο Παιδείας Κύπρου, 1998
Ζιρώ Ο., Μερτζάνη Ε., Πετρίδου Β., Ιστορία της Τέχνης, Γ΄ Λυκείου, ΟΕΔΒ-ΠΙ, 2005


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου