Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2015

Ρομαντισμός

Σαν τάση στη ζωγραφική ο Ρομαντισμός εκδηλώνεται στις αρχές του 19ου αιώνα, σαν ένα κίνημα ενάντια στο στείρο ακαδημαϊσμό. Χαρακτηρίζεται από την συναισθηματική υπερβολή, το πάθος και τη κατάκτηση υψηλών ιδανικών. Οι ζωγράφοι επιδιώκουν να οδηγήσουν τους θεατές σε έξαρση συναισθημάτων. Τα θέματά τους τα δανείζονται από τα εξωτικά θέματα (Αλγερία), από τους αγώνες των λαών ενάντια στη δουλεία (ελληνική επανάσταση 1821), ή θέματα πάλης  ενάντια στα στοιχεία της φύσης.  Δύο από τους πιο  σημαντικούς εκπροσώπους στη ζωγραφική είναι οι Γάλλοι Ζερικό και Ντελακρουά.
Ζερικό, "η Σχεδία της Μέδουσας" 1818
Ντελακρουά, "η Ελευθερία οδηγεί το Λαό" 1830
Γκόγια, "οι Μάγιας στο Μπαλκόνι"  1800-1814

Στη γλυπτική επιχειρούν να αποδώσουν το συναισθηματισμό μέσα από ανάλογα θέματα που μπορούν να τονίσουν τη ζωντάνια τη κίνηση αλλά και την υφή του υλικού. Από τους πιο σημαντικούς γλύπτες είναι ο Καρπό.

Καρπό, "ο Χορός" (λεπτομέρεια) 

Στην αρχιτεκτονική έχουμε μια ελεύθερη μεταφορά στοιχείων από διάφορα στυλ κυρίως από τα κλασικά και τα γοτθικά πρότυπα που συνυπάρχουν ταυτόχρονα, με στόχο το νεωτερισμό που οδηγεί στο αρχιτεκτονικό στυλ που ονομάστηκε Εκλεκτικισμός

για περισσότερες εικόνες δείτε εδώ:


πηγές:
Λαδόμματος Α., Ιστορία της Τέχνης Αισθητική εκτίμηση έργων τέχνης, Υπουργείο Παιδείας Κύπρου, 1998
Ζιρώ Ο., Μερτζάνη Ε., Πετρίδου Β., Ιστορία της Τέχνης, Γ΄ Λυκείου, ΟΕΔΒ-ΠΙ, 2005

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου