Δευτέρα, 24 Μαρτίου 2014

Brut Art Το 1947 στο πρόλογο-μανιφέστο του ο  Dubuffet διακηρύσσει ότι η Art Brut είναι η ακατέργαστη καλλιτεχνική διεργασία που επινοεί ξανά ο δημιουργός της με αφετηρία τις ενορμήσεις του. Προσθέτει μια θεωρητική διάσταση: το έργο τέχνης, για να είναι επινοητικό, οφείλει να είναι αυθόρμητο, απομακρυσμένο από πολιτισμικά στερεότυπα, ξένο προς κάθε επαγγελματισμό. «Εκείνα τα έργα που δημιουργήθηκαν στην απομόνωση και από αγνή και αυθεντική δημιουργική παρόρμηση - εκεί όπου οι έγνοιες του ανταγωνισμού, της αναγνώρισης και της κοινωνικής ανόδου δεν παρεμβαίνουν- είναι, λόγω αυτών ακριβώς των χαρακτηριστικών τους, πιο πολύτιμα από τα έργα των επαγγελματιών. Μετά από την εξοικείωση με αυτά τα άνθη ενός εκστατικού δημιουργικού πυρετού, τον οποίο έζησαν τόσο βαθιά και τόσο έντονα οι δημιουργοί τους, δεν μπορούμε παρά να νιώσουμε ότι σε σχέση με αυτά τα έργα, η κουλτούρα στο σύνολό της μοιάζει να είναι το παιχνίδι μιας μάταιης κοινωνίας, μια παραστρατημένη παρέλαση»
Συγκεντρώνει έργα που έχει συλλέξει στην Ελβετία από συγγραφείς και ψυχιατρεία. (Σήμερα συμπεριλαμβάνονται και δημιουργίες καλλιτεχνών που δεν έχουν κάποιο ψυχικό πρόβλημα, αλλά εξακολουθούν να έχουν ελάχιστη έως καμία επαφή με τον κόσμο της τέχνης και συχνά χρησιμοποιούν πρωτότυπες τεχνικές ή υλικά). Ο Dubuffet έκανε την Αrt Brut τέχνη των αποκλεισμένων του δυτικού πολιτισμού, συχνά άσημων δημιουργών: προλετάριων, γερόντων, γυναικών, που γι΄ αυτούς η δημιουργία είναι τόσο αδιανόητη ώστε καταφεύγουν στο πνευματισμό για να εξηγήσουν το έργο τους.
         
                              

 

Δυστυχώς σήμερα, αρκετά συχνά, ο όρος χρησιμοποιείται "καταχρηστικά" για την προώθηση του έργου ανθρώπων, ανεξάρτητα από τις συνθήκες δημιουργίας ή το περιεχόμενο των έργων τους

δείτε περισσότερα έργα

 


πηγές: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου